Odinga kritiserar EU:s bistånd

2:16 min

Kenyas premiärminister Raila Odinga är just nu i Stockholm som en av huvudtalarna under EU:s stora biståndsmöte. Men själv är han kritisk till EU:s bistånd. Det går till fel saker, säger han i en intervju med Ekot.

– Det som kallas "good governance", på biståndsjargong, ett välfungerande styre, har varit ett av huvudmålen för EU:s biståndspolitik de senaste åren. Men att ge biståndspengar till hur ett land ska styras, det ger ingen mat på bordet, säger Kenyas premiärminister Raila Odinga.

Han kommer just från ett besök i ett annat land som han anser vet bättre vad bistånd ska gå till.

– Kina hjälper oss med att utveckla infrastrukturen i vårt land: vägar, byggnader, järnvägar och elförsörjning. Sådana pengar får vi inte från andra länder, säger han.

Kenyas regering har satt upp som mål att bli ett medelinkomstland till år 2030, och då behövs mycket resurser till just vägar, järnvägar, elförsörjning - just de områden som Kina satsar på.

– Vi är mycket nöjda med samarbetet med Kina, säger Raila Odinga med ett stort leende på läpparna.

EU är fortfarande en mycket viktig partner, säger Raila Odinga, men han hoppas nu att även EU ska styra om en del av sitt bistånd mot det som han anser bäst hjälper landets ekonomi att växa, nämligen infrastruktur.

Den svenska biståndsmyndigheten Sida:s chef Anders Nordström håller inte med om kritiken.

– Nog behövs det "good governance", nog behövs det tydligt ledarskap, transparens, ordning och reda på finanser och tydliga resultat, det är absolut min syn, och det är en del av det europeiska biståndet. Men det är ju inte allt.

Men Kina har gjort ett enormt lyft de senaste årtiondena och lyft miljoner människor ur fattigdom. Kan det vara så att Kina förstår bättre vad ett fattigt land behöver?

– Visst har situationen för den individuella människan blivit bättre i Kina, men gapen har ökat och frågan är på bekostnad av vad? Det är ingen hemlighet att många av oss är bekymrade över demokratisituationen i Kina och möjligheten för människor att uttrycka sina egna åsikter och så vidare, säger Anders Nordström.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se