Storbritannien

Nationalistledare fick smugglas in

Ledaren för det främlingsfientliga partiet British National Party i Storbritannien fick smugglas in i TV-huset genom en bakdörr för att kunna vara med i en debatt i går.

Det var nämligen arga protester utanför.

BBC har försvarat Griffins medverkan med att British National Party nu är så stort, sex procent av rösterna i EU-valet i somras och två platser i Europaparlamentet, att partiet måste behandlas som andra partier.

Inne i tv-studion fick Griffin det hett om öronen. I panelen med etablerade politiker som justitieminister Jack Straw hade han bara motståndare och han verkade också ha större delen av publiken emot sig. Det började med att Griffin konfronterades med tidigare uttalanden, till exempel att han förnekat Förintelsen. Och det kunde han inte svara på varför han sagt.

Nick Griffin nekade till beskyllningar att han skulle vara nazist och att han istället fört partiet bort från sitt antisemitiska och rasistiska förflutna. Men Nick Griffin sa också att det är dags att stänga gränserna för nya invandrare.

Den stora frågan har varit om tv-programmet kommer att bidra till att göra partiet rumsrent när Griffin får sitta där bredvid etablerade politiker. Den sista frågan i programmet var också om det här var en tidig julklapp till British National Party. De konservativas representant Sayeeda Warsi trodde inte det.

Johan Prane, London
johan.prane@sr.se