Makedonien

Svenskt bistånd kan bidra till bönders fall

Svenska statens biståndsföretag Swedfund har medverkat till att småbönder i Makedonien riskerar att förlora allt de äger. Det visar en granskning som P1-programmet Kaliber har gjort tillsammans med Ekot. Bönderna levererade mjölk till det svenskkontrollerade mejeriet Swedmilk, men många fick aldrig betalt för mjölken.

Mjölkbonden Trajan Giorgievski är en av de drabbade bönderna som känner sig lurad

– Jag är väldigt rädd. Jag har stora skulder och nu hotar banken att ta våra ägodelar och kor, säger småbonden Trajan Giorgievski.

Trajan är en av 2 000 makedonska bönder som levererade mjölk till Swedmilk, ett mejeri som startades för två år sedan i Makedonien.

Swedmilk skulle bli Balkans modernaste mejeri och bidra till ett bättre liv för fattiga småbönder.

Men i dag står mejeriet målat i gult och blått övergivet. Swedmilk begärdes i konkurs i mars i år med skulder på motsvarande 350 miljoner kronor.

Bonden Trajan Giorgievski säger att Swedmilk sa åt honom att modernisera sin gård och fördubbla antalet kor och därför tog han lånen som han nu inte kan betala.

Han berättar att några av hans kor till och med svultit ihjäl. Han har inte haft råd att köpa foder eftersom han under nio månader inte fick betalt från Swedmilk.

– Vi litade på dem. Vi litade på Sverige och på Swedfund, säger Trajan Giorgievski.

Karin Isaksson är ansvarig på Swedfund. Hon säger att problemen handlat om missbedömningar av marknaden och vilka affärspartners man hade i Makedonien.

– Detta är en situation som är djupt beklaglig, att bönderna hamnat i den här situationen. Det är något som vi gjort vårt yttersta för att, i alla fall i efterhand, räta upp i största möjliga utsträckning, men inte lyckats med, säger hon.

Swedfund vill ju, förutom att tjäna pengar, hjälpa. Man ville försörja bönder i Makedonien och se till att de fick en bättre framtid. I dag står ett stort antal på ruinens brant på grund av den här investeringen.

– Men det finns ett modernt och väl fungerande mejeri i Makedonien och förhoppningsvis så kan det tas i drift igen, säger Karin Isaksson.

Är det ditt svar till exempelvis Trajan Giorgievski när han om några veckor mister sin egendom, att han 20 mil därifrån åtminstone har ett modernt mejeri?

– Mitt svar till bönderna är att vi har jobbat på bästa sätt för att kunna bidra till en lösning där mejeriet kunde räddas och tas i drift. För det är precis som bönderna själva inser det enda sättet för att de ska kunna få betalt i framtiden.

Anna-Klara Bankel
anna-klara.bankel@sr.se

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Mer om detta i Kaliber i P1 klockan 13.00.