p1-morgon

Jakten på antisemiter skapar isolering

Tendensen att beskylla alla kritiker för antisemitism har ökat i Israel under hösten. Först var det Sverige som gjordes kollektivt ansvarigt för Aftonbladets slafsiga artikel om organstöld. På det följde attacker mot Norge, för att man i Norge hade mage att högtidlighålla nationalskalden Knut Hamsuns 150-årsdag, trots att det ju är känt att Hamsun hade nazisympatier.

När FN-rapporten om Gazakriget publicerades kallades författaren, den sydafrikanske judiske domaren Richard Goldstone, för antisemit. Och Israels finansminister Yuval Steinitz sa att det är antisemitism som är förklaringen till att världen fördömer Israels krig i Gaza, men däremot inte USA:s krig i Afghanistan, eller Rysslands i Tjetjenien.

Efter att Turkiet, Israels enda vän i den muslimska världen, nyligen ställde in en gemensam försvarsövning med Israel, med motiveringen att det i Turkiet finns en stor folklig opinion mot Israel efter Gazakriget, så kallades den turkiske ambassadören upp på israeliska UD för att bland annat utfrågas om en turkisk tv-såpa där israeliska soldater skildras som kallblodiga mördare.

En kaffekedja i Israel har slutat sälja turkiskt kaffe och analytiker konstaterar att den turkiska regeringens islamism nu kommit till sin rätt, och att landet underkastat sig Iran.

Både Turkiets och Frankrikes utrikesministrar har fått svaret ”nej” när den anhållit om israeliskt tillstånd att åka in i Gaza. Den inofficiella förklaringen från Israel är att man har varit orolig att Hamas skulle utnyttja tillfället att skapa en mediecirkus av besöken. De enda utrikesministrarna från Europa som besökt Gaza efter kriget är Carl Bildt från det förkättrade Sverige och Norges utrikesminister.

I jakten på antisemiter bland Israels fiender, har turen nu kommit till den nya judisk-amerikanska lobbygruppen J Street i Washington. J Street pekas av vissa israeliska opinionsbildare ut som en grupp självhatande judar, avskyvärda överlöpare som inte vet ar krig är och aldrig har hållit i ett vapen.

J Street, som i går inledde sin första kongress i Washington, är en ny ung fredsvänlig judisk lobbygrupp i USA som kallar sig sionistisk men förordar en tvåstatslösning, stödjer Barack Obamas krav på israeliskt byggstopp i de olagliga bosättningarna på Västbanken och vill att USA ska tillämpa en policy av så kallad ”tough love”, sträng kärlek, gentemot Israel.

J Street är betydligt mindre än den stora pro-israeliska lobbygruppen i USA, Aipac. Men denna nya uppstickare oroar Israels regering och Israels Washingtonambassadör Michael Oren fick order om att inte tala inför J Streets kongress i går med motiveringen att J Street kan skada Israels intressen.

”Det är dags att avslöja fiende mitt ibland oss, och driva ut avfällingarna”, skrev en israelisk opinionsbildare om J Street. Men alla håller inte med.

Den regeringskritiske israeliske kolumnisten Gideon Levy skriver i tidningen Haaretz om Israels isolering. Gideon Levy är djupt oroad över den israeliska regeringens tendens att ständigt gå till attack, en aktion som inte bara slår till mot sina fiender, utan mot allt och alla som inte håller med drabbas till slut av en förödande isolering. Dagens Nordkorea, gårdagens Albanien, skriver Gideon Levy och frågar sig om det är det som är vårt mål?

Cecilia Uddén, Jerusalem
cecilia.udden@sr.se