TEMA: Sverige efter murens fall

Den 9 november är det precis 20 år sedan Berlinmurens fall. Obs uppmärksammar det med en serie där vi fokuserar på vad kommunismens sammanbrott betytt för bilden av Sverige, och för Sveriges självbild som nation.

Del 1: Vad hände med landet Lagom?
Tisdag 20 oktober 2009

Före 1989 framställdes Sverige som den gyllene medelvägen, där vi kombinerade de bästa bitarna av planekonomi respektive marknadsekonomi. Men vad hände med idén om landet Lagom när Berlinmurens plötsligt inte fanns där längre och liksom stagade upp den ena sidan av Sveriges identitet?

Vi ska diskutera det här framöver, men vi startar vår serie med en titt på bilden av Sverige ur ett tyskt perspektiv. Beate Schirrmacher berättar om hur Sverige skildrades när hon gick i skolan i dåvarande Västberlin, och om de tyska reaktionerna på den svenska ekonomins problem under 90-talskrisen.Del 2: Revs murarna verkligen, eller flyttades de bara?
Onsdag 21 oktober 2009

Vad har kommunismens sammanbrott betytt för bilden av Sverige, som blev av med sitt ideologiska mittemellanskap? Och revs murarna verkligen, eller flyttade de bara på sig? I dagens program blir det en blick österifrån. En verkligt öm punkt har varit förhållandet mellan Sverige och Baltikum, som för svensk del åren kring 1989 gick från totalförnekelse och iskyla till omfamnande – men ett omfamnande fullt av komplikationer. På detta ger författaren Inga-Lina Lindqvist sitt personliga perspektiv.

Garton Ash bland fallande murar
En historiker och journalist som verkar har hållit sig framme vid alla mursammanbrott är Timothy Garton Ash. Hans senaste bok, Facts are Subversive (Atlantic Books), tar utgångspunkt i Sovjetunionens kollaps, och det tycker journalisten Petter Larsson är bra.


Del 3: "Socialdemokratin inte skulle ha funnits utan Sovjetunionen”
Onsdag 28 oktober 2009

”Jag har ofta retat mina socialdemokratiska vänner med att socialdemokratin inte skulle ha funnits, och aldrig lyckats – om inte Sovjetunionen funnits”. Orden är Maria-Pia Boëthius, som i dagens program tecknar bilden av ett Sverige, som kunde utveckla sin välfärdsmodell mellan kommunism och kapitalism.

Sveriges mäktiga industrialister var medgörliga av rädsla för ”den röda smittan” österifrån, och så snart Berlinmuren fallit och Sovjetunionen brutit samman visade den svenska socialdemokratin ett nytt ansikte, menar Maria-Pia Boëthius.Del 4: Samma gamla skolböcker?
Fredag 6 november 2009
I skolan fick vi lära oss att Sverige är lika med den gyllene medelvägen, att vi valt de bästa bitarna från Östblockets planekonomi och Västvärldens marknadsekonomi. Vad står det i skolböckerna nu – tjugo år efter Berlinmurens fall? Obs har reflekterat över vad som hänt med den svenska självbilden efter kommunismens fall. Svaret i dag lyder i korthet: inte mycket.

Ulrika Knutson har läst skolans samhällskunskaps-böcker för att se om den syn på Östeuropa som förmedlades i svenska läroböcker på 70-talet, fortfarande lever kvar.