De stora scoopen

Sommaren 2009 sände Medierna en nio avsnitt lång serie om stora journalistiska avslöjanden. De handlade om allt ifrån 1950-talets rättsröta till de avvisade egyptierna för några år sedan. Här kan du lyssna på alla nio avsnitt i serien.

Det stora avslöjandet
I mitten på 70-talet skakades det svenska samhället om av det som nog fortfarande är ett oöverträffat journalistiskt avslöjande - IB-affären.
IB - informationsbyrån - var en mycket hemlig underrättelseorganisation, som både kartlade kommunister och bedrev utrikesspionage, och det var den lilla vänstertidningen Folket i Bild Kulturfront som avslöjade organisationen, som inte ens riksdagen kände till.
Om denna affär handlar det första i en serie av reportage nu i sommar, om journalistiska avslöjanden som skakat om och skapat debatt.
Avslöjandet har jämförts med Watergate, men här kunde makthavarna sitta kvar, och reportrarna som gjorde avslöjandet - de hamnade bakom galler.


Tre ord som satte feminismen i gungning
Män är djur. Tycker inte du det? Med det uttalandet i dokumentären könskriget våren 2005 sattes svensk feminism i gungning. Uttalandet väckte enorm uppmärksamhet i den massmediala debatten och dokumentären blev snabbt det mest anmälda teveprogrammet någonsin i Sverige och kvinnojourernas ordförande fick avgå. Om detta handlar del två i mediernas sommarserie om scoop som skakat samhället. Mattias Pleijel har återvänt till historien som kom att kretsa mycket kring tre ord: Män är djur.


Korruptionsskandalen i Motala
I del tre av vår sommar-serie berättar vi historien om korruptionsskandalen i Motala som ledde till att flera kommunpolitiker fick avgå.


Trustorhärvan
I del 4 hör du historien om den största företagsplundringen i Sverige, Trustorhaveriet. Du får höra journalisten som avslöjade det, Gunnar Lindstedt, berätta om hur ett scoop kan handla om att bara vänta.


Bluffen i Aftonbladet
I den här delen, minns vi när en journalist på Aftonbladet publicerade hotbilder från nazister. Senare visade det sig att allt vara arrangerat av journalisten själv. Dan Josefsson avslöjade journalisten som ljög sig igenom flera rättegångar och gick över alla gränser för att få det perfekta scoopet. Men vad visste cheferna?  Du hör Aftonbladets dåvarande chefredaktör Anders Gerdin i Medierna.


Den förskönade Tobleroneskandalen
Ett mediedrev som alla minns är det som gick efter Mona Sahlin 1995. Det slutade med att hon avgick som statsråd och hoppade av kandidaturen till posten som partiledare. Vi går tillbaka till denna affär, som i efterhand förskönats och numera ofta benämns ”Toblerone-skandalen”. Men vad handlade den egentligen om? Leif Brännström på Expressen berättar om sitt stora scoop.
Kejneaffären
Del 7 handlar om den första riktigt stora rättsröteaffären: den så kallade Kejneaffären på 1950-talet. I tidningarna skrevs det om homosexuella konspirationer med högt uppsatta tjänstemän.
Vilhelm Moberg var en av dem som engagerade sig mest.
I efterhand har medierna kritiserats för homofobi i sin bevakning av Kejneaffären, och frågan är, om det överhuvudtaget fanns någon rättsröta.

Medicinskandalen - en ouppklarad historia i medierna
I den näst sista delen går vi tillbaka till den infekterade Medanalys-skandalen. Det handlar om laboratorieföretaget Medanalys som etablerade sig stort på en avreglerad marknad i mitten av 90-talet. Men snart kommer anklagelser från Socialstyrelsen om felaktigheter med provanalyser. Affären har tagit många vändningar bland journalister, och än idag står två helt olika perspektiv mot varandra.


Egyptier stämmer amerikanskt bolag efter Bromma-avvisningen
Vi berättar om en ny vändning i ett av de senaste årens största svenska scoop. En av de två egyptier som under förnedrande former flögs från Bromma till tortyr i hemlandet stämmer nu i USA det bolag som skötte flygplanet, berättar människorättsjuristen Julia Hall för Medierna.
Det var TV4:s Kalla Fakta som 2004 avslöjade hur CIA och Säpo medverkat till avslöjandet. Vi får höra historien om hur säkerhetstjänsterna lurades att avslöja sig själva – och vem reportern var som gjorde det.