Minskad banksekretess oroar i Schweiz

Schweiz pressas nu allt hårdare av omvärlden och har tvingats luckra upp sin banksekretess. Och i Zürich bankkvarter oroar man sig för hur de rika utländska privatkunderna ska reagera.

Men läget skapar också möjligheter säger Raphael Keller som är en av grundarna till en ny kapitalförvaltare i Zurich i Schweiz.

– När man ska köra i gång något sådant så ska man göra det nu. Inte när vi har en högkonjunktur där alla är nöjda med sina upplägg, säger Raphael Keller.

Raphael Keller och Jan Wiberg tar emot på ACT Asset managements kontor i Seefeld i Zürich.

Nyligen lämnade de sina jobb på schwezisk privatbank för att starta eget som oberoende kapitalförvaltare med fokus på svenska kunder.

Men de gör det i ett land som skakats om av finanskrisen och Jan Wiberg berättar att kraven har ökat.

– Kraven finns ju i dag att vi måste veta var pengarna kommer ifrån. Sedan upplyser vi om att det här är ni skyldiga att deklarera. Men större krav än så kan vi inte ställa på kunderna.

Schweiz tidigare stenhårda banksekretess ifrågasätts nu kraftigt och landet har också tvingats att ändra sig och skriva nya avtal med bland annat USA och Frankrike om att dela med sig av information.

Jeffrey Owens som är chef på OECD:s skatteavdelning kallar det för en revolution och berättar att Schweiz nu kvalar in på OECD:s vita lista, där också Sverige är med.

Enligt siffror från den schweiziska centralbanken så förvaltades tillgångar till ett värde av motsvarande 28 000 miljarder svenska kronor i landet vid halvårsskiftet. 17 procent tillhörde utländska privatpersoner men hur mycket av det som skattats för vet ingen.

Men den förändrade banksekretessen kommer att märkas i finansstaden Zürich säger Tobias Straumann som är doktor i ekonomisk historia vid stadens universitet.

– Här i Zurich är det många som lever på att förvalta rika privatpersoners pengar och den marknaden kan stagnera nu - men jag tror att många kunder kommer för stabiliteten och inte för banksekretessen, säger Tobias Straumann.

Sverige har ännu inte skrivit något nytt avtal med Schweiz berättar Harry Landau som är ambassadråd i Bern.

– Sverige har ju just nu ordförandeskapet i EU, vilket tar väldigt mycket av våra resurser. Men jag kan tänka mig att när ordförandeskapet är över att man kommer se närmare på att uppdatera det befintliga dubbelbeskattningsavtalet som Sverige har med Schweiz, säger Harry Landau.

Tillbaka hos ACT Asset Management. Raphael Keller är schweizare men har bott i Sverige under några år. Och han säger att utvecklingen både är bra och dålig.

– Det är klart att man ska kanske inte kunna ha det som man har haft. Men samtidigt tycker jag att även den som betalar sina skatter kan tycka att det är skönt att inte vem som helst kan kolla upp hur mycket man skattar för och hur mycket pengar man har på sitt konto.Så det är väl lite på gott och ont, säger Raphael Keller på ACT Asset management

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se