Miljarder återbetalas till Madoffs kunder

Ett tusental kunder i den bedrägeridömde amerikanske finansmannen Bernard Madoffs investmentbolag kommer att få dela på drygt 534 miljoner dollar, vilket motsvarar 3,7 miljarder kronor.

Det har konkursförvaltaren Irving Picard beslutat.

Picard fortsätter nu försöken att återvinna försvunna pengar.

Återbetalningarna utgör dock bara tre procent av de tillgångar som har försvunnit i Madoffs pyramidspelsliknande investmentbolag, och bara en åttondel av de nära 16 000 återbetalningskrav som konkursförvaltaren hittills har gått igenom.

De belopp kunder gjort anspråk på sedan det avslöjades att han hade iscensatt ett gigantiskt pyramidspel är stora: totalt 21,2 miljarder dollar (147 miljarder kronor) på 2 335 konton i Madoffs företag, enligt de senaste beräkningarna.

Picard, som är utsedd av domstol, har hittills lyckats återvinna 1,4 miljarder dollar, men advokaten har lämnat in en rad stämningar (på motsvarande 15 miljarder dollar) mot kunder som gynnades av Madoff.

Picard kommer bland annat att fortsätta försöken att återfå drygt 7 miljarder dollar från dödsboet efter miljardären Jeffry Picower, som i helgen dog av en hjärtattack i sitt hem i Florida.

Flera nära släktingar till Madoff finns också bland de stämda. I februari väntas en domstol meddela sin syn på hur Picard i sin tur bedömer vilka av anspråken man ska försöka uppfylla.

Bernard Madoff dömdes i somras till 150 års fängelse.