Containerboende för studenter

Ett mobilt studentboende i stål som på kort tid ska kunna sättas upp och tas ner när det inte behövs längre. Det skulle kunna bli lösningen på studentbostadsbristen i framtiden.

Nu har stålforskare vid Luleå tekniska universitet, LTU, tillsammans med en arkitektbyrå tagit fram en modell för ett sådant här mobilt hyreshus. Arkitekten Hans Valloschke på Arkitekthuset Monarken i Luleå.

--Huset ser ut som att man har hämtat idén från en hamn där man har containrar i 20 plan uppställda.

Det portabla studentkorridorshuset är ett skal i stål med flera plan där containrar i form av studentrum skjuts in. Det ska kunna byggas upp på ett par månader och ska rymma uppåt 50 hyresgäster.

Fördelen är att det lika snabbat ska kunna rivas när det inte behövs längre vilket gör det optimalt för studentboenden. För även om bostadssituation i Luleå är ganska bra idag, så väntas bostadsbristen för studenter totalt sett i landet inte avta de närmaste åren. I helgen skrev till exempel rekordmånga, nästan 50 000, högskoleprovet.

– Man kan kan rätt enkelt bygga så många containrar som man tror sig behöva, och man kan bygga tillbaka ett sånt hus helt och hållet om man vill, säger Hans Valloschke.

40 miljoner kronor kostar huset allt som allt att ta fram, och nu hoppas både LTU och Hans Valloschke på lokala finansiärer, så att den första pilotmodellen kan placeras vid den nya rondellen vid universitetsområdet i Luleå. Teoretiskt sett skulle det kunna stå där redan nästa höst.

– Nästa steg skulle vara att kolla med stadsbyggnadskontoret om en sån tomt, vem äger den, är det möjligt, alltså vilka problem finns det.

Men hur miljövänligt är ett sådant här tillfälligt hus då?

- Jag påstår att det är intressant ur ett miljösynpunkt, vi har naturliga material som man sen inte behöver gå till destruktion utan allt går att demontera igen, säger Hans Valloschke.

Nils Eklund, SR Ekot
nils.eklund@sr.se