svininfluensan

Hockeyspelare gick före sjuka

Uppdaterad 15:11
De som är i riskgruppen ska få vaccinera sig mot svininfluensa först. Men i Dalarna har de allsvenska hockeyspelarna i Leksands IF fått gå före i kön.

 Hur farligt var det här? Diskutera!

Vårdcentralen lämnade ut vaccin till lagets läkare, som också driver en privat klinik.

– Etiskt sett så är det allvarligt, säger Claes Göran Björck på landstinget i Dalarna.

Hockeyspelarena i Leksands IF har alltså fått vaccinera sig mot svininfluensan, trots att många som tillhör riskgruppen i kommunen inte fått det än.

Leksands läkare menar att spelarna är med i riskgruppen eftersom de träffar många människor. Flera av dem har också "känsliga luftrör", "astmatiker" och "tacklas och svettas mycket".

Läkaren driver en privatmottagning i Leksand och det var via den som han beställde 50 doser vaccin från vårdcentralen. Vaccinet gav han sen till spelarna, skriver Dala-Demokraten.

Claes Göran, Dalarnas landsting berättar att lagets läkare har bett Leksands vårdcentral om 50 doser med vaccin, för att kunna vaccinera sina patienter som tillhör riskgruppen.

– Vi har blivit vilseledda. Vårdcentralen som har lämnat ut doserna har handlat i god tro. Det är ju bedrägligt beteende att säga att man ska vaccinera riskpatienter, men sedan vaccinera ett helt a-lag.

Nu ska landstinget i Dalarna göra en grundlig undersökning av det som har hänt och kommer eventuellt att överväga rättsliga åtgärder.

Pernilla Kommes
pernilla.kommes@sr.se