the pirate bay

Tingsrätten: Betala eller stäng ner

Uppdaterad 17:25
Två av Pirate Bay-grundarna måste betala en halv miljon kronor var om de inte stänger ner fildelarsajten. Det har Stockholms tingsrätt bestämt i dag.

Lyssna:

Tidigare artiklar:Ladda ner:

Själva säger Gottfrid Svartholm-Warg och Fredrik Neij att de inte har något med sajten att göra längre, och it-rättsforskaren Daniel Westman säger att film- och musikbolagen måste bevisa att det inte stämmer för att ställa krav på pengar.

– Om de har satt sig i en solstol på stranden och gör ingenting så bryter de inte mot vitesförbudet, säger Daniel Westman.

Gottfrid Svartholm-Warg och Fredrik Neij säger att de inte har något med sajten att göra. Fredrik Neij har inte bott i Sverige på över 1,5 år och till P3 Nyheter skriver han:

"Jag har inte haft med driften av TPB att göra sedan innan jag flyttade utomlands, så jag följer redan tingsrättens beslut."

Inte heller The Pirate Bays Peter Sunde säger att han har något med sajten att göra, men där har tingsrätten ännu inte bestämt sig om han ska tvingas böta eller inte.

Men film- och musikbolagen har helt annan uppfattning, och får medhåll av Stockholms tingsrätt, och har fått igenom att Gottfrid Svartholm-Warg och Fredrik Neij ska tvingas böta en miljon kronor om de inte stänger sajten.

Så du tror att det är de som driftar sajten?

– Det är jag helt övertygad om, och det är domstolen också. Det har de själva sagt också, säger Monique Wadsted som är jurist och företräder Hollywoodbolagen i Pirate Bay-rättegången.

Fredrik Neij skriver till oss att tingsrättens beslut kommer att överklagas.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se