Gävleborg

Hackerattack mot nyhetssajter

(Uppdaterad: 15.00) I morse slogs många svenska nyhetssajter på webben ut av en stor hackerattack. Det handlar om en så kallad dos-attack som berört bland annat tidningarna i Hälsingland, Arbetarbladet och Gefle Dagblad. Det är oklart vem som ligger bakom attacken.

Företaget Basefarm servar ett 40-tal stora tidningar med webblösningar, däribland tidningarna i Gävleborg.

Men när en kund till Basefarm utsattes för en hackerattack, smittade det av sig på Basefarms datasystem och skapade sen haveri för stora delar av Mediesverige.

Flera stora tidningar
Bland tidningarna som drabbades finns exempelvis stora drakar som Göteborgs-Posten, Västmanlands läns tidning, VLT, Bonnier Tidskrifter, TV4 och Comhem.

Förenklat kan man säga att hackern med en eller flera datorer gjort intrång mot den driftcentral som servar tidningarnas webbsajter – och sedan överlastat den med information så det inte går att komma in på nyhetssajterna.

Första hackerattacken
Intrånget påverkade också tidningarnas nyhetsbevakning. Nina Wahlman är webbredaktör på Arbetarbladet.

– Det har aldrig varit någon hackerattack sen jag började för fem sex år sedan. Vi kan fortfarande arbeta i våra program, men inga kan komma in och läsa och kommentera.

I dag spelar webben allt större roll, hur påverkar det här?
– Folk blir irriterade och kanske ger upp. Samtidigt är ju vi och Gefle Dagblad de stora informationsgivarna i Gävle, så det går inte att få tag i nyheter på så många andra håll.

Efter lunch började Gävleborgstidningarnas webbsajter att fungera igen, sist ut var Hälsingetidningarnas webb strax innan halv två.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se