Kriget mot nätpiraterna trappas upp

På onsdag drar en ny runda förhandlingar om handelsavtalet Acta igång, där Sverige ska representera EU.

Syftet är att bekämpa upphovsrättsbrott och förhindra piratkopiering. Trots att handelsavtalet är mycket hemligt har ett 40-tal jurister fått se delar av avtalet.

– Jag vet att det är mycket att arbeta runt internetfrågan just nu, säger Timothy P Trainer.

Men du får inte säga något om vad du sett hittills?

– Just nu är det ett dokument som ska förhandlas, därför hade det ändå inte varit bra att diskutera det eftersom att det helt plötsligt kan förändrats dramatiskt.

Timothy P Trainer är chef för Global Intellectual Proterty Center i USA, som hjälper företag med upphovsrätts- och varumärkesfrågor.

Det mesta är hemligt. Men vi har läst ett av dokumenten som ska diskuteras på Acta-mötet. Där USA:s handelsdepartement föreslår att internetleverantörerna ska få större ansvar för vad deras kunder gör på nätet, något som av flera svenska internetleverantörer som vi pratat med tolkar som att de ska börja jaga fildelare.

Men när vi frågar regeringen om hur de ser på dokumentet vill de inte svara.

– Jag kan ju inte kommentera den handlingen eftersom hela processen omfattas av utrikessekretess, säger Magnus Graner, som är statssekreterare på Justitiedepartementet.

– Vi kan gå med på sådant som ryms inom gällande svensk rätt respektive gällande EU-rätt. Och jag kan konstatera att skulle det finnas ett sådant förslag så är vår uppfattning att man inte ska acceptera det, säger han.

En handfull tjänstemän från det svenska Justitiedepartementet deltar för EU:s räkning i ACTA-mötet på onsdag i Seoul, Sydkorea.

Lars-Peter Hielle
lars-Peter.hielle@sr.se