Sundsvall

Rånare i rätten

I dag inleddes rättegången mot de två män från Sundsvall som i september misstänks för att ha rånat Handelsbankens kontor i Gnarp.

Bytet blev 840 000 kr och de två misstänkta Sundsvallsborna på 18 och 20 år kunde kort efter rånet gripas i Bredsand söder om Sundsvall. Under eftermiddagen hölls vittnesförhör och förhör med den två misstänkta männen.

På två minuter var hela rånet över. De två männen fick med sig drygt 840 000 kr i två kassar men visste inte att deras rånplan och rånet blivit registrerat på fyra filmer. Den framgick tydligt när kammaråklagare Thomas Sandström under nära 1 och halv timme redogjorde för ett digert bevismaterial som pekade åt ett enda håll. Två unga rånare.

Tisdagen den 22 september 10.06 rusar två maskerade män i vita overoller in på Handelsbanken i Gnarp. 18-åringen med yxa i hand och 20-åringen med en väska och slägga. De krossar ett glas på en dörr, slår släggan i bankdisken. Tvingar kassörskan att lägga pengar i väskan och hämta nycklarna till valvet för mera pengar. 18-åringen tvingar ner de två manliga bankanställda på golvet och hotar hugga den ene i huvudetet, eller halshugga honom.

Sedan lämnar de snabbt banken i en vit Passat där de tejpat över registreringsskyltarna. Sedan börjar motgångarna.

Polisen hittar 20-åringens bil utanför lägenheten i Bredsand, tar fast männen när de lämnar lägenheten. Gör en grundlig husrannsakan och hittar 430 000 i en gömd plastpåse under frysen och ytterligare 374 000 på ett skåp i köket.

Sedelnumren stämmer. DNA stsämmer och fingeravtryck. När alla trådar nystats upp ses depå film när dom köper silvertejp, overaller, rekognoserar rånet i Gnarp och naturligtvis hela rånet.

De krävs på skadestånd på 80 000 av de bankanställda men båda männen nekar till brottet, Grovt rån, rått och hänsynslöst, enligt åklagaren.

Hasse Persson