Familjen Abramsson kommer ut - en kärlekshistoria sön 15 november

48 min

Pamela Abramsson registrerade sig som "Velig med trevlig i drägliga doser" på en community på nätet. Det som hände därefter förändrade livet för hela familjen Abramsson.

Pamela Abramsson är lesbisk. När hon förstod det var hon och resten av familjen medlemmar i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga, mormonkyrkan, i Borås.  Den som döps till mormon ingår ett löfte om lydnad till Gud, och Gud förbjuder bland annat sex före äktenskapet och homosexuella relationer.När Pamela kom ut tvingades välja mellan kärleken och kyrkan.

Hennes mamma Aina ställdes inför samma val. Hon fick också ompröva i stort sett hela sitt vuxna liv, som började när mormonmissionärer knackade på dörren när hon var 13 år. Idag är Aina Mullbock Abramsson djupt engagerad i RFSL i Borås, och står bakom bardisken i föreningens klubblokal varje lördagkväll, något som hade varit fullständigt otänkbart för tio år sedan.

- Om man ser på hur fanatisk man var under tiden i kyrkan, så önskar man väl att man att levt litegranna som idag, säger Aina.

- Det är egentligen fantastiskt att en heterokvinna i den åldern kan engagera sig så djupt i en RFSL-förening, säger Lars Claesson, som är lite av nestor inom RFSL Borås. Det finns en slags ömsesidig kärlek mellan Aina och oss andra som har lyft den här föreningen till enorma höjder.

I P4 Dokumentär hör du förutom Pamela och Aina Abramsson bland andra Björn Engelbrektsson i Jesu Kristi Kyrka av Sista dagars heliga, som var församlingsledare i Borås när Pamela kom ut som lesbisk.

Producent är Nicklas Malmberg, reporter och programledare på samhällsprogrammet Sjuhärad Direkt på Sveriges Radio Sjuhärad.