Kina tar för sig av världsekonomin

I går kom bekräftelsen på att det kinesiska bolaget Geely får första tjing på att köpa Volvo PV av amerikanska Ford. Det är ännu ett bevis för hur allt mer av världens ekonomi kretsar kring de två motpolerna, Kina och USA. I dag kommer det siffror som visar att antalet kinesiska bolag som noteras på Nasdaq-börsen är rekordhögt.

Den globala finanskrisen, som inte är över än, har starkt bidragit till problemen i den amerikanska bilindustrin och därmed också för GM-ägda Saab Automobil och Ford-ägda Volvo Personvagnar.

De amerikanska ägarna säljer och kinesiska bolag köper.

Det gäller många fler branscher än just fordonsindustrin och det sker just nu. Styrkeförhållandena förändras och kantrar allt mer över mot öst.

Ett tecken på detta är färskt statistik över antalet nya bolag som noteras på Nasdaq-börsen i New York. Eller Nasdaq OMX som det heter formellt. Ännu en koppling till Sverige alltså, eftersom OMX har rötterna i Sverige och köptes av amerikanska Nasdaq.

Enligt Nasdaq OMX har rekordmånga, 22 stycken, nya kinesiska bolag noterats sedan årsskiftet. Och Kina är numera den största och viktigaste marknaden för Nasdaq. Det finns nu sammanlagt 116 kinesiska bolag vars aktier handlas över Nasdaq-börsen.

Det senast noterade bolaget heter Shengda Games och noteringen, som skedde den 25 september, är en av de största börsintroduktionerna i USA i år och den största kinesiska börsnoteringen i år.

De 116 kinesiska företagen finns i branscher som teknik, medier, telekom, konsumentprodukter, i industri, hälso-och energisektorn, och inom finansiella tjänster.

Ganska heltäckande alltså.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se