Nytt handelsmöte mellan USA och Kina

I dag inleder USA och Kina ytterligare ett möte som är tänkt att leda fram till en minskad obalans i handeln mellan de två länderna.

När Kinas vice premiärminister och höga handelsföreträdare från USA samlas Hangzhou kommer återigen att till stor del vara fråga om läpparnas bekännelse till de ekonomiska fördelarna med frihandel.

Men i praktiken kommer den mesta energin under mötet att handla om att hantera anklagelser om protektionism, skyddstullar och skeva växelkurser mellan dollarn och den kinesiska valutan.

Men möte den här gången kan vara viktigare än flera tidigare med tanke på att president Obama om några veckor kommer på sitt första besök till Kina.

Den senaste dispyten gäller ju annars Kinas export av bildäck som i stigande antal sägs rulla in i USA. Det är något som USA bemött med signaler om att införa skyddstullar på import av olika stålprodukter.

Och att Kina i sin tur börjat tala om att tillgripa ökad kontroll på bilar och andra fordon från Chrysler, Ford och GM.

Mot den bakgrunden inleds alltså mötet med upprepade officiella fraser om att skapa en balanserad och uthållig handel mellan Kina och USA som ska öka välståndet inte bara i de båda länderna utan runt om välden.

Det ska ske samtidigt som världshandelsorganisationen WTO i snart tio år kämpat och kämpar med att få fram ett nytt stort internationellt frihandelsavtal.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se