S-kongress vill höja taket i a-kassan

Vid Socialdemokraternas pågående kongress beslutade man i kväll att jobba för att höja taket i a-kassan.

– Beskedet är att vi ska ha en a-kassa som ger 80 procent till 80 procent av dem som blir arbetslösa. Det är så kongressen har sagt och det är det vi har sagt hela tiden. Det startade vår partiordförande när hon blev vald och det är någonting som hon vill verka för. Det kan man se att det har konfirmerats av kongressen i dag, säger Socialdemokraternas talesperson för arbetsmarknadsfrågor Sven Erik Österberg.

Men det bestäms inga detaljer i dag?

– Nej, det gör vi inte. Det är en tydlig prioritering för kongressen att egenavgifterna ska ner och taken ska upp så att man når det här målet om 80-80.

Socialdemokraterna räknar med att det kommer att kosta minst 14 miljarder kronor att förändra a-kassan. Besked om detaljerna kommer först när en gemensam arbetsgrupp med LO har arbetat klart och det blir före valet, säger Sven Erik Österberg.

Kongressen beslutade också att ställa krav på att arbetsgivare inte ska få använda sig av bemanningsföretag i stället för att återanställa folk som blivit av med jobbet. Något som Sven Erik Österberg och partiledningen först inte var positiva till.

– Det är ju en fråga som har dykt upp under den senaste tiden där det har visat sig att det till och med finns en AD-dom som ger arbetsgivare rätt att låta bli att återanställa uppsagd personal och i stället anlita bemanningsföretag. Det tycker vi är en lucka i Las. Vi får se vad parterna kan göra åt det där i första hand annars får vi nog vara beredda att se över lagstiftningen på det området också, säger Sven Erik Österberg, Socialdemokraternas talesperson för arbetsmarknadsfrågor.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se