Apoteksnäringen avregleras

Värktabletter säljs snart i affären

Att köpa huvudvärkstabletter tillsammans med mjölk och pasta är snart fullt möjligt. Den 1 november träder nämligen den lag i kraft som tillåter butiker att sälja vissa receptfria läkemedel.

Iris Abrahamsson som igår handlade på Coop vid Wieselgrensplatsen tycker detta är en bra möjlighet.

– Det är bra för ibland är det så att man är hemma och får ont i huvudet, och kanske måste vänta tills nästa dag när Apoteket öppnar, säger hon. Jag tycker det är en bra grej.

Stora matbutikskedjor, men också till exempel bensinmackar har anmält att man ska börja sälja receptfria läkemedel.

Lagen som tillåter försäljning i vanliga butiker träder i kraft den 1 november, men för att hinna få leveranser kan det i praktiken dröja ytterligare några dagar innan medicinerna finns till försäljning.

För Coop vid Wieselgrensplatsen handlar det om ett fyrtiotal produkter som kommer säljas bakom kassan. Utbudet har bestämts av Coop centralt.

Johanna Andersson är butikschef.

– Det innehåller värktabletter, värkgel, nässprejer, magmedicin och andra basprodukter.

Det finns en del regler kring försäljningen av läkemedel i vanliga butiker, bland annat kommer det att vara 18-årsgräns på alla preparat och varje butik måste ha ett program för egenkontroll.

– Det viktiga är att vi absolut inte får råda kunderna till vad de ska köpa, utan vi hänvisar till bipacksedel, säger Johanna Andersson.

Det här är för att personalen inte är utbildad - kunderna får därför klara sig själva när det gäller att välja rätt preparat.

Däremot ska personalen kunna upplysa om var närmaste apotek ligger där kunderna kan få den rådgivnining de behöver.

Mikael Johansson som precis har plockat ihop sina två matkassar är positiv till tillgängligheten med läkemedel i butiker. Men han har betänksamheter när det gäller följderna av det nya systemet:

– Jag är rädd att Apoteket kommer att minska på sin verksamhet, det är jag orolig för.

Elsa Persson
elsa.persson@sr.se