Multitasking ger sämre forskning

Multitasking – att göra flera saker samtidigt – kan vara förödande för vetenskapen. Det tror i alla fall professor David Meyer, som forskat i ämnet i tjugo års tid.

– Det är uppenbart att när man växlar mycket mellan olika aktiviteter, så får man stora förluster i tidseffektivitet, säger professor David Meyer.

Hans forskning ger tydliga besked – om man försöker göra flera saker samtidigt, så halveras effektiviteten.

Meyer menar att framför allt moderna redskap som mobiltelefonen och sociala nätverk som facebook och twitter lockar oss att ständigt skifta fokus. Det är svårt för dagens unga att låta bli att kolla kompisarnas status eller vänta med att läsa ett sms som just plingat in, säger han.

Men det är nödvändigt att vi begränsar oss när det gäller "facebookande" och "twittrande", tror han. Annars kommer vi kanske att förlora framtidens Einsteins.

– Jag tror att det kommer att bli mycket ovanligare med djupa idéer som Einsteins i framtiden. Och konsekvenserna av det kan bli enormt allvarliga, säger han.

Enligt Meyer så håller vi på att forma en hel generation som inte klarar av att fokusera. Och han är orolig för vad som kommer att hända om vi låter "multitaskandet" gå för långt. 

– Om vi inte gör något åt saken så kommer krisen bara att bli svårare och svårare, och kanske vara för evigt, säger professor David Meyer.

Katarina Andersson
vet@sr.se