ekonomen Jaroslav Romantjuk

"IMF ställer politiska krav på Vitryssland"

Vitryssland har i veckan fått ytterligare 700 miljoner dollar i lån från Internationella Valutafonden, IMF, för att klara sig igenom den ekonomiska krisen. I huvudstaden Minsk tror ekonomer att lånen är ett sätt för det internationella samfundet att utöva påtryckningar på den auktoritära regimen i landet.

Det är inte många kunder i den nybyggda underjordiska shoppinggallerian under Oberoendetorget i Vitrysslands huvudstad Minsk.  

Den vitryska ekonomin har drabbats hårt av minskad efterfrågan på vitryska varor i grannlandet Ryssland, samt en skenande inflation.

Av landets tio miljoner invånare har en halv miljon statligt anställda fått kraftigt minskad arbetstid och sänkt lön, eller påtvingad semester utan lön. Pensionerna ligger på samma nivå som tidigare, trots prisökningar på mat på över 20 procent i år.

Jaroslav Romantjuk är ekonom på det oberoende Mises-centret i Minsk. Han säger att Internationella Valutafondens och Världsbankens stöd till Vitryssland är ett sätt att lura in landet i ett läge där omvärlden sedan kan utöva påtryckningar på den auktoritära regimen.

– IMF delar ut pengar mot löften om marknadsekonomiska reformer, inte för att reformerna genomförts, säger Jaroslav Romantjuk.

Som ett led i det ekonomiska reformarbetet har det på många områden fortfarande väldigt sovjetiska Vitryssland börjat förbereda för företagsprivatiseringar. Det statliga telefonibolaget Beltelekom och två av de största bankerna finns med i diskussionen. Men Jaroslav Romantjuk säger att det än så länge bara handlar om punktinsatser.

– Det kan bli många privatiseringar, men det saknas en systemförändring, säger Romantjuk.

Fredrik Wadström, Minsk
fredrik.wadstrom@sr.se