hackattack

Hundra dollar för en attack

Uppdaterad 14:54
Attackerna igår, mot , kan ha varit försök till utpressning. Det säger David Lindahl, hackerexpert på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Niklas Eklöv, säkerhetsingenjör på säkerhetsföretaget McAfee, säger också att vem som helst kan köpa sig till en sån här attack.

Var du med och hackade tidningar igår? Hör av dig!

Polisen utreder just nu hackerattaken mot sin egen hemsida i går.

Niklas Eklöv, säkerhetsingenjör på McAfee - ett av världens största säkerhetsföretag - säger att vem som helst kan göra sådana här attacker för några dollar.

– Om man bara vet var man ska leta så kan man hitta någon som säljer det här för mellan 100 och 200 dollar, säger han.

Långt ifrån den första och långt ifrån den största säger polisen om attacken idag, och vid tillslaget mot The Pirate Bay 2006 till exempel attackerades polisens nät i över två veckor.

Men händelsen igår tas på största allvar och Rikskriminalpolisen har dragit igång en brottsutredning efter händelsen. Säkerhetsexpert Niklas Eklöv är övertygad om att hackaren har betalat pengar för få så många datorerar som möjligt att samarbeta.

– Framförallt för att det är under en kortare period, men även anstormningen av anrop.

Det var inte bara polisens sajt som attackerades igår, ett 40-tal mediasajter låg också nere, och hackerexpert David Lindahl på Totalförsvarets forsknings institut säger det kan handla om att hackaren vill ha pengar.

– Om man gör det här mot mediaföretaget så investerar man en viss summa pengar, och sen förväntar man sig att få igen pengarna i beskyddarverksamhet, helt enkelt, för att inte göra om det, säger David Lindahl.

Skulle det kunna vara så i det här fallet?

– Det förmodar jag, men det kan ju också vara nåt politiskt, om det är ett mediaföretag som skrivit om nåt politiskt känsligt så kan det vara organisationer eller enskilda personer som ger sig på dem som en politisk aktivitet.

En grupp som kallar sig "Vi hatar moderaterna" tar åt sig äran efter gårdagens attacker, men det kan vara personer som har stulit konton - och David Lindahl är tveksam till att man skulle vara ute efter moderaterna.

– Jag är lite förbryllad över det, därför att i listan på sajterna som har sänkts, så är bland annat arbetarbladet.se med, så jag tycker det låter som nån som bara tog chansen och tog på sig skulden, för annars skulle de väl rimligen ha gett sig på moderaternas sajter.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se