HUDDINGE

Inga avgifter i Masmolänken

Uppdaterad 15:40
Det blir inga avgifter för att köra igenom tunneln genom Masmoberget i Huddinge. Tanken var att den sista delen av vägbygget Södertörnsleden skulle finansieras genom en vägavgift, men då skulle för många billister välja en annan väg, konstaterar Vägverket.

– Vi har tittat på våra analyser en gång lite djupare och sett att det blir lite för hög belastning på omgivande vägnät, säger Robert Örtegren på Vägverket.

Vägverket och Huddinge kommun har under en längre tid diskuterat vem som ska betala för den sista delen av Södertörnsleden. Det handlar om en en kilometer lång tunnel genom Masmoberget.

Vägverket har regeringens uppdrag att försöka får kommunerna i landet att vara med och betala för stora vägsatsningar. Men Huddinge kommun ville inte vara med och betala för tunneln, istället gick kommunen motvilligt med på att det skulle tas ut en vägavgift på fem kronor för varje bilist som kör genom tunneln.

Nu konstaterar Vägverket att en avgift skulle betyda att allt för många bilister skulle välja att inte köra genom tunneln och det skulle betyda för mycket trafik på andra vägar i området. Därför ska nu tunneln finansieras med statliga pengar och även genom en del av överskottet från trängselskatten i Stockholm - ett beslut som glädjer Daniel Dronjak Nordqvist, kommunstyrelsens moderata ordförande i Huddinge

– Vi tycker att statliga vägar ska finansieras av staten. Vi tycker inte att det är bra att en kommun får gå in med vare sig medfinansiering eller brukaravgifter. Vi har inte gillat idén som sådan, men vi har tyckt att det här är sättet att komma fram med Södertörnsleden och Masmolänken. Men vi är glada att vi får Södertörnsleden och Masmolänken utan avgifter, för det tror jag är bra för hela den här delen av regionen, säger han.

Södertörnsleden ska stå klar 2020.

Sven Rönnqvist
sven.ronnqvist@sr.se