fotboll

Zlatan en av världens 23 bästa spelare

Barcelonas svenske stjärnanfallare Zlatan Ibrahimovic är en av 23 som kan få Fifas pris som världens främste fotbollsspelare.

Ibrahimovics lagkamrat Lionel Messi är dock den store förhandsfavoriten inför galan den 21 december.

På fredagen släppte Internationella fotbollsförbundet (Fifa) namnen på de 23 spelare som är kvar på listan över de som kan utses till världens bäste fotbollsspelare under 2009.

Zlatan Ibrahimovic slutade förra året på 16:e plats i omröstningen och finns även i år med som en av de 23 finalisterna.

Totalt har Barcelona sex spelare med på listan, utöver Zlatan är det den argentinske förhandsfavoriten Lionel Messi, den franske anfallaren Thierry Henry samt den spanska trion Xavi, Andrés Iniesta och Carles Puyol.

Spelare från Spanien och lag i den spanska ligan dominerar listan.

Totalt spelar elva av de 23 spelarna för spanska lag. Åtta sparkar boll i engelska Premier league. I övrigt spelar tre i Italien och en i Tyskland.

Barcelona är bästa klubblag med sex spelare, Chelsea skuggar med fem nomineringar.

Förutom Barcelonaspelarna finns även Real Madrids målvakt Iker Casillas, Valencias anfallare David Villa och Liverpools forward Fernando Torres alla med.

England är näst bästa nation med fyra nomineringar: Liverpools Steven Gerrard, Manchester Uniteds Wayne Rooney samt Chelseaduon Frank Lampard och John Terry.

Det är lagkaptener och förbundskaptener i världens landslag som ska rösta fram vinnaren.

De 23 spelarna ska bantas ned till fem i början av december och vinnaren presenteras sedan på en gala den 21 december.

Radiosporten/TT
fotboll@sr.se