Flodhästar byter kontinent

Vilda flodhästar har tidigare bara funnits i Afrika, men nu håller en stam på att föröka sig i den sydamerikanska djungeln.

Några flodhästar som för 20 år sedan smugglades in i Colombia håller nu på att föröka sig och etablera sig i landet. Och det här har skapat stora rubriker och upprop i landet.

Det hela började med att den legendarske gangstern och kokainkungen Pablo Escobar, som i slutet på 1980-talet var en av världens rikaste, fick den storslagna idén att skapa ett privat zoo. Därför smugglade han in alla slags djur från Afrika, gaseller, giraffer och fyra flodhästar.

När Pablo Escobar skjöts ihjäl och hans ransch förföll togs somliga djur om hand, men flodhästarna blev kvar, flyttade längre bort med floden och förvildades. Där trivs de förträffligt för att klimatet är bra och där finns inga naturliga fiender som i Afrika. 28 stycken har de nu blivit och hälften är födda de senaste tre åren. 

Att i ett av världens artrikaste land införa en ny art så här är dock riskfyllt. Flodhästar äter stora mängder växtdelar och deras enorma kroppshydda kan påverka flödena i floderna.

– Det finns många exempel på där att ekosystem hotats när man fört in främmande arter, säger veterinären Carlos Valderama.

Han var också den som fick i uppgift att skjuta en av flodhästarna som populärt hade kommit att kallas Pepe. Ett beslut som ledde till ramaskri bland befolkningen och det ställdes till och med krav på den ansvariga ministerns avgång. Istället ser många det här som en möjlighet för djuret att leva vidare. I Afrika är flodhästen utrotningshotad men här i Colombia skulle den få en chans att leva vidare.

För tillfället har myndigheterna beslutat sig för att fånga in flodhästarna och hägna in dem.

Anna Rockberg Tjernberg
anna.rockberg-tjernberg@sr.se

Tidigare publicerat på samma ämne: