Äldreboenden saknar brandskydd

Många äldreboenden i Sverige och på Gotland saknar sprinklersystem. Men brandingenjör Mats Ljung tycker att brandskyddet på ön ändå är ganska bra.

Sprinklersystem finns i fyra äldreboende i dag och kommer att finnas på nya Klostergården och Östersol när de står klara. Det är nämligen sedan ungefär ett år tillbaka ett krav från kommunens sida. Det finns ingen lag på sprinkler, men politikerna har skrivit in i sitt så kallade handlingsprogram att det ska finnas i alla nya äldreboenden och installeras vid större ombyggnationer.

Mats Ljung tycker att det skulle vara ännu bättre om reglerna kom högre ifrån och att det inte var upp till varje kommun att själva bestämma.

På just äldreboende är det extra viktigt att ha ett bra brandskydd och boendesprinklers är att föredra eftersom de boende ofta har svårt att röra sig och har nedsatt hörsel.

SVTs Uppdrag granskning har gjort en undersökning som visar att trots 400 bränder varje år på svenska äldreboenden saknar många direktlarm och sprinklers.

Men direktlarm till SOS finns på så gott som alla äldreboenden på Gotland säger Mats Ljung. Men trots sprinklersystem, brandvarnare och larm så är ju faktiskt personalen bland det viktigaste om en brand skulle bryta ut och där tycker Mats Ljung att Gotlands kommun har gjort ett bra arbete.