Vård och omsorg

NU-sjukvården bäst på snabba svar

Att vänta länge på ett provsvar om misstänkt cancer kan vara oerhört jobbigt för patienten. Men NU-sjukvården är bäst i Sverige, när det gäller att lämna snabba svar på cancerprover. Skälet kan vara att man lyckats rekrytera flera utländska patologer, alltså specialistläkare som analyserar proverna.

Patologer är det brist på i Sverige.  

– 90 procent av våra prover svarar vi på inom fem arbetsdagar och det är vi väldigt stolta över, säger Kenth Olofsson, verksamhetschef på patologkliniken på Näl.

– Det handlar om ett teamarbete där alla personalkategorier har trimmat sitt arbete, så att vi kunnat behålla de korta väntetiderna. Vi ligger lägst i Sverige, säger han.

NU-sjukvården har raggat patologer ute i Europa och lyckats. Fem av de sex specialisttjänsterna är besatta och så har man två läkare under utbildning.

Sju doktorer alltså, av sex olika nationaliteter: Ungern, Polen, Tyskland, Ryssland, Slovakien och Sverige. "Internationella patologkliniken" kallar de sig själva. En av läkarna är György Barocsai från Ungern, som har varit här sen 2002:

– Det är betydligt högre löner här i Sverige än i Ungern och arbetsmiljön är mycket bätttre. Man kan inte jämföra.

Men György Barocsai säger att det är samma problem i Ungern som i Sverige, när det gäller bristen på patologer. Det är inte ett attraktivt yrkesval för läkarstudenterna.

Läkarna på NÄL tror inte att det beror på att man förknippar patologi med obduktion och döda människor. Det är mindre än en promille av alla remisser de får in. Men patologer träffar inte patienter, de jobbar i laboratorium. Det som har betydelse är nog just det, säger patologen Stellan Persson på NÄL:

– Den direkta patientkontakten är det nog många som vill ha och när man börjar studierna ser man patienten framför sig, säger Stellan Persson.

Birgitta Andersson
birgitta.andersson@sr.se
0522-67 00 57