
Jacques Chirac inför domstol
Uppdaterad: 18:53
Frankrikes förre president Jacques Chirac kommer att ställas inför rätta anklagad för förskingring, meddelar en domstol i Frankrike. Det är något ruttet med den franska staten, skriver Ekots Alice Petrén, tidigare Sydeuropakorrespondent.
Rättegångar och korruptionshärvor med misstankar och åtal, som riktar sig mot Frankrikes toppolitiker avlöser varandra dessa dagar.
Nu senast är det Frankrikes tidigare president Jacques Chirac, som ska ställas inför rätta. Han misstänks för att ha förskingrat offentliga medel under sin tid som borgmästare i Paris under åren 1977 till 1995.
Chirac förlorade sin immunitet våren 2007, när han avgick som statschef och har sedan dess varit inkallad till flera långa förhör. Den sista september i år kom två åklagare fram till att fallet borde läggas ner. De ansåg att efter så lång tid har bevisen inte samma styrka och säkerhet.
Borgmästaren i Paris Jacques Chirac antas ha anställt ett tjugotal personer, som betalades av Paris stad, det vill säga skattebetalarna, men att de i själva verket utförde jobb för Chiracs politiska parti RPR.
Medarbetare till Chirac har dömts för brott i samband med dessa fiktiva kontrakt, men den före detta borgmästaren och sedermera före detta presidenten har alltid nekat till att ha gjort något fel.
När jag i början av 2007 träffade undersökningsdomaren Eric Halphen, som varit central i utredningarna kring Chiracs eventuella fiffel, sa han att den franska opinionen inte längre kräver något klarläggande. Men nog måste det kännas lite svajigt för väljarna att se politiker efter politiker i domstol.
Förfalskade listor med namn på personer, som transfererat mutor mellan hemliga konton i Luxemburg utgör stommen i den så kallade Clearstream-affären. I den står Frankrikes tidigare premiärminister Dominique de Villepin åtalad.
Han ska ha struntat i att förstöra listorna, trots att han visste att de var påhittade. De dök senare upp hos en undersökningsdomare och namnet Sarkozy började cirkulera, som skyldigt till smutsiga affärer. Den före detta premiärministern var en bitter rival till Nicolas Sarkozy i kampen om presidentposten och är nu åtalad för att ha försökt smutskasta sin konkurrent. Domen kommer efter nyår.
Fransmännen är också fullt varse att de ekonomiska förehavandena med de forna kolonierna i Västafrika rymmer en rad ljusskygga delar.
I början av veckan, som gick, dömdes en senator och tidigare inrikesminister Charles Pasqua till fängelse för att ha varit inblandade i vapensmuggling till Angola på 1990-talet mitt under brinnande inbördeskrig. Pasqua fick 18 månaders fängelse.
Vapen från det forna Östeuropa skeppades till Afrika med Frankrike som mellanhand. En av sönerna till den bortgångne presidenten François Mitterrand dömdes också till fängelsestraff i affären, som gått under namnet Angola-gate.
Alla minns också Elf-affären, där mutor och provisioner gick fram och tillbaka mellan oljeländer i Västafrika och franska politiker och företagsledare. Det mest spektakulära var när polisen fann en av de misstänkta i Filippinerna och denne tuggade i sig sitt sim-kort till mobilen för att oskadliggöra bevis.
I torsdags satte en fransk domstol återigen stopp för försöken att utreda hur presidenterna i Gabon, Kongo-Brazzaville och Ekvatorialguinea har kunnat skaffa sig vräkiga bostäder och lyxbilar i Frankrike. Den franska avdelningen av antikorruptionsorganisationen Transparency International lyckades få en domare att inleda en formell utredning av hur de tre lyckats skaffa sig tillgångar i Frankrike med hjälp av förskingrade skattepengar, men åklagarmyndigheten i Paris satte stopp för granskningen med hänvisning till att organisationen inte har någon talan.
Tidningen Le Monde avslöjade för något år sedan att Gabons ledare och hans familj ägde 39 lägenheter och hus i Frankrike och presidenten för Kongo-Brazzaville Sassou Nguesso 24 stycken, däribland ett palats i Paris värt cirka 200 miljoner kronor.
Alice Petrén
alice.petren@sr.se