Många byggen planeras i Göteborg

Det görs stora kommunala byggsatsningar i Göteborg, trots en sämre ekonomi. I veckan godkände kommunledningen investeringar på en halv miljard kronor. Hälften går till att bygga om grundskolor och förskolor eller bygga nya.

Man kunde tro att ett befarat underskott i Göteborgs kommun i år på 100 miljoner kronor skulle dra ner på byggviljan, men så verkar inte vara fallet.

Fram till september har det gjorts nyinvesteringar på 726 miljoner kronor, visar en sammanställning för kommunens koncernredovisning.

Den gångna veckan tog en enig kommunstyrelse beslut om ytterligare en halv miljard kronor. Det betyder att 1,2 av 1,4 miljarder i investeringsbudgeten nu är förbrukade.

Hälften av pengarna (597 miljoner kronor) går till att bygga om grundskolor och förskolor - eller bygga nya. Senaste beslutet gäller satsningar i Lundby, Majorna, Bergsjön, Kortedala, Lärjedalen och Biskopsgården. Mest läggs på Taube-skolan med förskola på västra Eriksberg, 120 miljoner kronor.

Bland satsningar utanför skolan märks 100 miljoner kronor till projekteringen av en ny Göta älvbro med Bangårdsförbindelse.

140 miljoner kronor har hittills i år gått till nya anpassade bostäder för funktionshindrade. Det är dubbelt så mycket som budgetramen tillåter. En förklaring är att kommunen riskerar straffavgifter för lagbrott om byggena dröjer.

roger.blomqvist@sr.se