SÖRMLAND

"Det kändes kränkande"

Trycket från de sörmlänningar som söker hjälp hos Svenska kyrkan har ökat kraftigt. Lågkonjunkturen och ändrade regler hos Försäkringskassan är två stora orsaker enligt de diakoner som Sveriges Radio Sörmland har talat med. En av de som känt sig tvungen att be om hjälp hos kyrkans diakoniverksamhet är katrineholmsbon Frida Gustavsson.

– Det kändes kränkande att inte få ihop det själv och jag kände mycket ångest inför att gå dit. Men sedan tog jag ett beslut att gå dit eftersom jag anser att mina barn har rätt till en bra jul, säger Frida Gustavsson.

Frida Gustavsson var ensamstående trebarnsmamma då hon för tre år sedan  för första gången kände sig tvungen att söka hjälp hos kyrkan. Det är just ensamstående föräldrar som enligt dom diakoner som vi har varit i kontakt med har fått det tuffast under det senaste året. 

Frida Gustavsson tog sig för fem år sen ur ett missbruk och har sedan dess försökt få rätsida på sin ekonomi. Hennes sambo pendlar till ett jobb i Stockholm men resekostnaderna äter upp det eventuella överskottet av hans lön.

De har tillsammans sex barn och Frida lever själv idag med en skuldsaneringsplan där hon måste klara sig på drygt 5000 kronor i månaden.

– Det som gör att jag mår väldigt dåligt idag är att man känner att man inte har samma värde idag när man har en praktikplats. Man får inget betalt och man har inget mänskligt värde och ändå gör man det man ska. Sedan har vi Försäkringskassan som drar in på allting.

Urban Hedqvist
urban.hedqvist@sr.se