Det måste bli slut på strulet

Det måste bli ett slut på strulet för de thailändska bärplockarna. Det säger ordföranden i Övertorneås miljö- och byggnadsnämnd Peter Jakobsson, som har deltagit på ett möte med representanter från bland andra bärbranschen och han hoppas nu på en skärpning av kraven på bemanningsföretagen.

– Allting ska skötas på ett bra och seriöst sätt. Det kan ju inte fortsätta så att det blir en ren cirkus, alltså, säger han.

Nej ingen cirkus fler gånger, för det var väldigt kaotiskt för de thailändska bärplockarna i bland annat Norrbotten i somras, då de kände sig lurade av bemanningsföretagen och fick för lite betalt.

Nu har ett möte hållits i Norrköping med folk från bärbranschen, LO, Migrationsverket, polisen och kommunerna. Både LO och Migrationsverket var inne på linjen att skärpa kraven på att bevilja bemanningsföretagens bärplockare arbetstillstånd, om inte arbetsvillkoren förbättras.

Peter Jakobsson var enda representant för de 19 inbjuda kommunerna på mötet och han säger att mötet kan leda till förbättringar.

– Ett resultat av det kunde vara att plockarna får ett bättre avtal med sitt bemanningsföretag. För det är en nöt att knäcka om hur de kan försörja sig, som nu i år, då det var ett dåligt bärår i till exempel Tornedalen. Ska de vara utan mat för att de inte hittar några bär? Då är det ju ett problem. Men alla är överens om att det ska lösas och förhoppningen är att verksamheten ska kunna finnas kvar, säger Peter Jakobsson.

                        Niklas Jälén, SR Norrbotten