blekinge

Nu upphör monopolet

I dag upphör Apotekets monopol på att sälja läkemedel. Ett urval av de vanligaste receptfria medicinerna kan nu säljas i affärer och på bensinmackar.

– Ja, det här är en del av apoteksomregleringen, där regeringen vill ha ökad konkurrens. Vi tycker det är bra, men det blir tufft för oss, säger Eva Sternvall, Apotekets varumärkesdirektör.

En rejäl förkylning med täppt näsa, eller en feberattack. Inget att rekommendera på en söndag. Ja, så har det varit när det enda stället som sålt nässpray eller febernedsättande medel varit helgstängt.

Monopolet upphör
Från och med i dag spelar det ingen roll om man drabbas av en förkylning, huvudvärk eller något liknande oangenämt tillstånd. Idag upphör nämligen Apotekets monopol på läkemedel.

Det innebär att ett urval av de vanligaste recepetfria läkemedlen kan köpas i butiker eller på bensinstationer, som valt att ta in receptfria mediciner i sitt utbud.

– Jag tycker att det bara är bra, tillgängligheten ökar, säger Helen Lundell från Karlskrona.

Göran från Hasslö är också positiv.

--  Det blir bättre än det gamla systemet, apoteket behöver lite konkurrens, säger han.

Utbildad personal
Att man ställs inför en ny situation, det är man högst medveten om i Apotekets ledning.

Eva Sternvalls recept på hur Apoteket ska möta konkurrensen är enkelt - att fortsätta erbjuda ett större sortiment och bättre service.

– Vi har ju till skillnad från dagligvaruhandeln personal som är utbildad och kan ge råd om vad man ska använda för preparat, säger hon.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se