Chilenska soldater vill vittna om dåd

Hundratals personer som tidigare varit verksamma inom militären i Chile under den förre diktatorn Augusto Pinochet har samlats utanför presidentpalatset i huvudstaden Santiago med ett erbjudande.

Avslöjandet är provokativt: "Vi kommer att avslöja detaljer ur de brott som utförts under Pinochet - men bara om vår säkerhet kan garanteras."

Personerna, som blev inkallade för militärtjänstgöring under diktatorn, räds att de kommer att åtalas eller bli utsatta för hämnd från tidigare överordnade om de avslöjar var kroppar begravts, rapporterar AP. Det är överordnade som de menar givit order om tortyr och mord av politiska fångar.

Orsaken är att hemligheterna, som de skulle burit med sig i graven, blivit allt för tunga att bära.

– Vi var bödlar och vittnen till många brutala dåd, vi vill nu berätta om det här för att bli fria som människor, säger Fernando Mellado, en av före detta soldaterna som nu arrangerat sammankomsten i Santiago.

– Om det finns någon möjlighet att få vittna, kanske anonymt, så gör vi det gärna.

Mellado leder gruppen Santiagos Soldater 1973 och har varit i kontakt med flera andra liknande grupper i Chile för att hitta en väg att komma ut med informationen.

Flera före detta soldater förklarar bland annat att deras uppdrag ibland kunde gå ut på att stå vakt och hur de sedan kunde höra skrik. De fick sedan se personerna som blivit utsatta för tortyr och misshandel.

– Det finns upplevelser som jag alltid sagt att jag kommer att ha med mig i graven. Jag har aldrig berättat det här för någon, förklarar en före detta soldat.

I en tidigare studie som utfördes av nyhetsbyrån AP fann man att 769 officerare blivit åtalade för mord och andra brott mot mänskliga rättigheter. 276 av dem har dömts.

Chilenska trupper dödade enligt officiella siffror 3 186 människor under Pinochets diktatur. 1 197 av dem klassas som saknade eller försvunna. Pinochet satt vid makten mellan 1973 och 1990.

Augusto Pinochet dog 2006 utan att åtalas för de brott som hans regim begick.

Jani Pirttisalo
jani.pirttisalo@sr.se