Afghanistan: Abdullah hoppar av valet

Uppdaterad: 14:49
I Afghanistan sa oppositionskandidaten i presidentvalet nu på förmiddagen att han hoppar av andra omgången. SR:s korrespondent är i Kabul och var med när Abdullah Abdullah tillkännagav sitt beslut.

– Jag bojkottar andra valomgången på grund av fusket i den första omgången, och för att valkommissionen inte är obeoroende, sade Abdulah Abdullah.

Abdullah Abdullah fick applåder i mötestältet inför hundratals anhängare när han tillkännagav sitt beslut att dra sig ur.

Han sa att han träffat president Hamid Karzai för några dagar sedan och vädjat till honom att byta ut valkommissionens chef och göra andra ändringar, detta så att det massiva fuskandet i första omgången inte upprepades. Men Karzai vägrade, sa Abdullah.

Och därmed finns det bara en kandidat, den sittande presidenten Hamid Karzai, kvar till valet som ska hållas på lördag den 7 november.

Valmyndigheterna i Afghanistan säger att det blir en andra omgång av presidentvalet, trots att oppositionskandidaten Abdullah Abdullah beslutat bojkotta valet.

Någon reaktion från Karzai har ännu inte kommit, men presidenten har hela tiden indikerat att han anser sig vara den rättmätige segraren.

Med bara Karzai kvar som kandidat väntas hans legitimitet ifrågasättas från många håll. Men Kabuls viktiga allierade USA säger sig vara redo att arbeta med Karzai om han vinner en andra femårsperiod.

Nils Horner, Kabul
nils.horner@sr.se