HJO

Hotell Bellevue i Hjo stängt

För första gången på 40 år har turiststaden Hjo inget hotell, efter det att anrika Hotell Bellevue gått i konkurs och stängt.

Hotell Bellevue byggdes 1970, och har haft många krögare genom åren.

Hotellet hade 12 anställda när det gick i konkurs i september och stängdes i början av oktober.

Hjobon Annette Persson saknar hotellet, berättar hon.

– Jag tycker att det är hemskt, det är synd. En stad utan hotell är ju nästan en död stad. Nu behöver man hitta någon som vill satsa på det och som är intresserad. Någon som vill Hjo väl.

Eva Lundby, Hjo, tycker också att det är tråkigt att stadens enda hotell stängt. Hon efterlyser en ny ägare som vet vad det innebär att driva hotell.

– Man måste ju veta vad man gör när man tar över Bellevue.

Konkursen var ett faktum när fastighetsägaren Wennergrens i Hjo och hotellbolaget Crema misslyckades med försöket att komma överens om hyra och upprustning av hotellfastigheterna.

För drygt ett år sedan erbjöd sig Knistads hotellägare Silvester Jellinek att köpa förlusthotellet Bellevue för en krona och betala 10 miljoner kronor för fastigheten. Men Wennergrens sa nej och ville i stället ha 30 miljoner kronor.

– Jag tror att det är jättesvårt att driva hotell i Hjo tio månader om året. Möjligen juni och juli kan gå bra, men de andra månaderna tror jag att det är svårt. Det krävs enorma investeringar om man ska kunna klara av en fortsatt drift i dag. Jag skulle inte våga satsa på det, säger Silvester Jellinek.

Fastighetsägaren Wennergrens i Hjo vill inte kommentera vad som ska hända med hotellet.

Kjell Claeson
kjell.claeson@sr.se