Östersund

Skottat och klart för skidpremiär

I dag börjar säsongen för längdskidåkning vid Östersunds skidstadion. En 2,6 kilometer lång slinga av sparad fjolårssnö finns tillgänglig efter att 400 lastbilslass av snön körts ut under veckan och preparerats med pistmaskin. Från 1 november till 15 december betalar man en avgift för att få använda spåret. Kommunens totala kostnad för konstsnöspåret är beräknad till 765 000 kronor.

- Spåret ligger på en halvmeter snö nu, och vi preparerar varje kväll för att det ska frysa till under natten och på så sätt hålla bra även om det skulle bli plusgrader under dagtid, säger Joakim Halvarsson, enhetschef på kommunens tekniska förvaltning Fritid och ansvarig för konstsnöspåret, som är nöjd med spåret efter att själv varit ute och testat det.

För att så många som möjligt ska ha glädje av spåret så har man valt att lägga snön på en ganska "snäll" slinga.

- Meningen är att alla som vill ska kunna ge sig ut och åka, både barn och vuxna och motionärer så väl som elitåkare, säger Joakim Halvarsson.

Konstsnöspåret förlänger den normala skidsäsongen med flera veckor, och förhoppningen är att det ska ha kommit tillräckligt med natursnö från mitten av december för att den fortsatta snötillgången ska vara säkrad. Från 15 december och resten av skidsäsongen är alla kommunens skidspår avgiftsfria.