"Vi bildar antisionistiskt parti inom kort"

En ny rörelse med högerextremister, radikala muslimer och personer från den radikala vänstern vill värva sympatisörer i Sverige. I fronten står debattören Mohamed Omar.

– Vi kommer att bilda ett parti, förmodligen inom kort. Inte ett islamiskt parti men ett antisionistiskt parti. Vi kommer inte att fokusera på islamiska frågor utan endast på antisionismen, för att kunna nå ut till så många som möjligt, säger Mohamed Omar.

Mohamed Omar har under det senaste halvåret jobbat aktivt för att skapa en sorts radikal, antisionistisk rörelse i Sverige. Han är poeten, skribent och debattör som tidigare ofta var inbjuden till olika kulturprogram. Han satt också i juryn för Augustpriset och många blev chockade när Mohamed Omar i vintras kom ut som radikal islamist.

De personer som han har samlat omkring sig består till stor del av redan kända antisemiter och förintelseförnekare, till exempel Ahmed Rami, som tidigare har dömts för hets mot judar.

På Mohamed Omars hemsida sprids budskapet att förintelsen är en bluff och att judar är psykiskt sjuka, klassiskt antisemitiska åsikter. Men Mohamed Omar ser inte sig själv som antisemit.

– Vi är bara emot de här åsikterna, till exempel att de har en stat som är rasistisk mot araber och att de förföljer araber och så vidare.

Men Mohamed Omar är ifrågasatt från flera håll inom den muslimska rörelsen. En av dem som ifrågasätter är Mohamed Amin Kharraki, ordförande för Sveriges unga muslimer. Han tar avstånd från de här åsikterna och är orolig.

– En allians med högerextrema grupper är ingen allians att ha. Om vi verkligen vill lösa problemet med rasism så måste vi ha nolltolerans mot rasismen i sin helhet.

Oron finns även på andra håll. Debattören Andreas Malm, en av den svenska Palestinarörelsen förgrundsfigurer oroas över att Mohamed Omar försöker ge sken av att företräda Palestinarörelsen.

– Det här är inte en del av Palestinarörelsen utan det är en typ av extremhöger som försöker göra intrång i Palestinarörelsen. Jag hoppas att vi även i fortsättningen ser ett entydigt avståndstagande, och det tror jag, från alla delar av Palestinarörelsen mot den här strömmningen. Jag hoppas att den kvävs i sin linda oerhört snabbt, säger Andreas Malm.

Ola Sandstig, Kaliber
ola.sandstig@sr.se