Finansbolag i USA begär konkursskydd

Ytterligare ett stort amerikanskt finansbolag har gått i konkurs och begär sig självt i så kallat konkursskydd. Det handlar om CIT, som är ett av USA:s största finansbolag när det gäller utlåning av pengar till småföretag

CIT:s har länge dragits med finansiella problem och är ett av många finansbolag som fått statliga lånemiljarder för att överleva. Men räddningsinsatserna räckte inte, och under söndagen beslutade företaget att begära sig självt i konkurs, dock enligt de särskilda amerikanska lagarna om konkursskydd som gör att företaget inte likvideras utan kan ombildas och sen fortsätta verksamheten.

Men CIT:s konkursansökan blir nu den femte största i den amerikanska historien och orsaken till problemen är även i det här fallet bland annat för stora investeringar i riskfyllda bolån som lett till enorma skulder.

Men företagets öde var inte helt oväntat och konkurskyddslösningen görs nu med de största fordringsägarnas goda minne, företaget och de största fordringsägarna redan arbetat fram en överenskommelse. Upplägget liknar det som t ex genomfördes med de två amerikanska bilbolagen Chrysler och GM tidigare i år. CIT hoppas kunna återuppta sin verksamhet igen redan kort efter nyår.

Staten och därmed skattebetalarna kan dock komma att förlora de dryga 2 miljarder dollar som man lånade till företaget tidigare i år.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se