Biogasbussar till norra länet

Det kan bli biogasbussar i norra länsdelen - precis som i Örebro.

När Länstrafiken ska upphandla trafiken för Lindesbergs och Ljusnarsbergs kommuner inom kort, kommer man att kräva offert på miljövänliga fordon som ett alternativ.

Kravet i upphandlingen blir att intresserade bussföretag ska berätta vad det kostar med vanlig diselbuss, och med ett mer miljövänligt bränsle som till exempel biogas.

-Jag tycker det är jättespännande, det är lokalt producerat bränsle och bidrar aktivt till att vi inte skickar ut någon koldioxid i vår omvärld, det säger Conny Strand, chef på Länstrafiken.

Länstrafiken behöver nå sina miljömål som närmast anger att man ska ha 40 procents miljövänliga bränslen år 2012. I Lindesberg sitter också ett kommunalråd som vill bygga en biogasfabrik. Så för Anders Larsson, centerpartiet, skulle biogasbussar passa som hand i handske.

-Kan man bara få till en garanterad volym i botten så finns det privata aktörer som är intresserade av att gå in och både investera och drifta det här, berättar Anders Larsson (C).

Ekonomi, ja, smakar det så kostar det, Conny Strand, chef på Länstrafiken vet att det blir lite dyrare med biogasbussar, åtminstone i början.

-Om det blir kostnadsökningar som blir stora måste man komma överens mellan kommuner och landsting, som är våra ägare, hur detta ska finansieras.

Ljusnarsbergsbergs kommun och landstinget skulle vara med och betala för busstrafiken i norra delen av Örebro län, där pekar man på att ekonomin är tuff. Är då Lindesbergs kommun beredda att betala?

-Ja, det är vi - tror jag, inte minst för att vi har ett ansvar för vår framtid, fastslår Anders Larsson, kommunalråd och centerpartist i Lindesberg.

Marie Hansson
marie.hansson@sr.se
019-19 20 46