blekinge

Gamla brandvarnare larmar inte vid brand

Tusentals brandvarnare i Blekinge kan ha förlorat förmågan att varna när det brinner. Räddningsverket rekommenderar att branvarnarna byts ut vart tionde år, men trots detta har bara ett av de kommunala bostadsbolagen i Blekinge en plan för att byta ut brandvarnare hos sina hyresgäster.

– I vissa brandvarnare finns det ett radioaktivt ämne som klingar av med tiden. Det är därför man vill att dom ska bytas var åttonde till tionde år. För då har det här ämnet klingat av så mycket att man inte kan garantera att funktionen finns kvar i brandvarnaren, säger Frida Eiman brandingenjör vid räddningstjänsten i Karlskrona.

Många gamla brandvarnare
Blekinges troligtvis äldsta brandvarnarna finns i Sölvesborgshems lägenheter. Bolaget har ett ambitiöst program för brandsäkerhet och man monterade in brandvarnare i sitt lägenhetsbestånd redan 1992, alltså för 17 år sedan.

Genom åren har en del varnare bytts ut, men många finns kvar, bland annat hemma hos Harald Martinsson som bor i en av Sölveborgshems lägenheter i Mjällby.

Få byter ut
Radio Blekinges rundringning till samtliga kommunala fastighetsbolag i Blekinge visar att enbart Ronnebyhem har en plan för utbyte av sina brandvarnare.

De övriga bolagen i Blekinge har inte funderat i dom banorna. Någon fastslagen plan för utbyte av brandvarnare, som passerat tioårsgränsen, finns inte idag.

Inte bara att byta batteri
Däremot är man noga med att uppmana sina hyresgäster att kontrollera batterierna med jämna mellanrum. Om det visar sig att batteriet är slut, då får hyresgästen ett nytt.

Senaste gången Harald Martinsson bytte batteriet på sin 17 år gamla brandvarnare var bara för någon vecka sedan. När Radio Blekinge besöker honom, visar han hur han brukar testa funktionen med ett tänt blockljus. Och trots att han står med ljuset under brandvarnaren händer inget.

– Nä, det händer inget, konstaterar Harald Martinsson, hyresgäst hos Sölveborgshem.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se