No sport please, we are Polish!

Under många år bestod min enda gymnastiska övning av att jag hoppade över sportsidorna i tidningen. Den prestationen skedde med glädje och förtjusning. Med stigande ålder har jag dock blivit klokare och sedan ganska många år rör jag regelbundet på kroppen, för att den inte ska växa till ett osäljbart köttberg.

Oftast är det hunden och hustrun som tar ut mig på långa, härliga promenader längs Östersjöstranden i Trestaden (Gdansk, Sopot, Gdynia). Fast i Warszawa dristade jag mig till att dra på mig träningsoverallen och joggade ackurat som ett annat sportproffs. Det gör jag aldrig om. Vid två tillfällen kom folk fram till mig och undrade för vilken klubb jag tävlade? Det var logiskt, ur polsk synvinkel. När en polack för syn på en springande människa tänker han: nu är det snart Världsmästerskap eller Olympiska spel och därför springer den där människan så fort. Eller också så tänker herr och fru Kowalski så här: den där människan har missat bussen och springer nu ifatt den.

Sport i Polen utövas av eliten, inte av massorna. Jag tror inte att ordet korpfotboll finns på polska. (Jag snabbkollar i mitt tummade exemplar av Svensk-polsk ordbok av min gamle vän Jacek Kubitsky, nähä, finns inte).

Fitness på polska är en främmande fågel. Det är fler 65-åringar som regelbundet motionerar i Sverige än 25 åringar i Polen. Av de få polacker som ägnar sig åt fysisk träning är de flesta män, med högre utbildning, bosatta i städer med mer än 50 000 invånare. Upp till 25 års ålder är polackerna rätt bra på att hålla kroppen i trim men därefter, när det verkligen behövs, förvandlas de till soffpotatis.

Polska sociologer kliar sig i huvudet och försöker hitta förklaringar: fysisk träning har aldrig fått något riktigt erkännande av samhället, många tror att sport och intellektuell förmåga står i motsatsförhållande, tid och pengar saknas för att motionera, idrottsanläggningarna har kommersialiserats och en barnfamilj har knappast råd att besöka en simbassäng.

Polen (och Ukraina) arrangerar om några år europamästerskapen i fotboll: Euro 2012. Det megaprojektet har startat en debatt om att alla dessa dyra, nybyggda fotbollsarenor kanske kan användas av bredare befolkningslager.