Friska foster aborteras av mistag

Feltolkade ultraljud har vid flera tillfällen lett till att blivande föräldrar skickats hem med abortpiller eller fått beskedet att deras barn är dött - trots att fostret är helt friskt.

Enligt experter ska man göra en extra kontroll i dom fall då kvinnan verkar ha fått missfall, men av tio sjukhus som granskades var det bara hälften som hade det som rutin.

Lina Börjesson i Gimo - är en av dem som råkat ut för ett feltolkat ultraljud.

Feltolkat ultraljud

Hon fick veta att hon var gravid genom test hemma. Det var inte planerat men hon och hennes man bestämde sig för att behålla det. De har två barn sedan tidigare.

Men Lina fick en blödning och åkte till akademiska sjukhuset där hon gjorde vaginalt ultraljud och läkaren konstaterade att fostret slutat växa och var dött.

Erbjöds abortpiller

"Du kan få abortpiller eller så kan du låta moder natur ha sin gång" sa läkaren. Lina valde att låta naturen ha sin gång, men inget hände.

Efter ett par dagar började hon må illa och åkte till sjukhuset igen - då konstaterade en ny läkare att fostret levde och mådde bra.

Missade du intervjun med Lina Börjesson i måndagens P4 Extra. Lyssna igen här på webben:

P3:s program  har granskat Lex Maria-anmälningar som kommit in till Socialstyrelsen och HSAN-anmälningar som kommit in till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.