Trängsel för vaccin

I dag börjar vaccinet mot svininfluensan erbjudas till andra än riskgrupperna. Nu erbjuds det till barnfamiljer och på campus erbjuds även studenterna.


Förra veckan konstaterades 25 nya fall av influensan i Uppsala län, vilket är den högsta siffran hittills. Enligt smittskyddssköterskan Johan Hedlund är det bara toppen på isberget eftersom de inte får rapporter om och tar prover på alla.

En av dem som väntade på att bli vaccinerad med sina två barn, var Ola Holmgren.

– Ja, det är målet, vi får se hur det går. Vi verkar inte vara ensamma, säger han mitt i trängseln på Uppsala Vaccinationsbyrå.

Hade du förväntat dig att det skulle vara så här mycket folk?

– Nej, inte utifrån det som skrivits. Jag trodde det skulle vara ganska lugnt, men det är väl massmedia som har hjälpt till att det ser ut så här. Det är nog en starkt bidragande orsak, säger han.

Hur tänker du då?

– Det har ju skrivits ganska mycket och de rubriker som säljer handlar om de allvarliga fallen, som ändå är ganska sällan förekommande.

Varför går du och din familj och vaccinerar er i dag då?

– Det känns onödigt att bli hemma en längre tid, man blir ju sjuk oavsett. Sen tror jag även att det kan hjälpa generellt också. Ju fler som vaccinerar sig dessto bättre, för att motverka smittspridningen, säger Ola Holmgren.

Elvaåriga Teodor stod också i kö för en spruta.

– Jag ska vaccinera mig mot svininfluensan. Det känns bra.

Är du rädd för att ta sprutor?

– Inte så värst, säger han.

Christine Odén
christine.oden@sr.se