Arbetsmarknad

Fack varnar för jobbcoacher

Nu varnar IF Metall för oseriösa jobbcoacher. På sin hemsida skriver man att facket har fått flera säkra uppgifter om att arbetssökande får rådet att hoppa av omställningsstödet och i stället vända sig till coacherna för råd.

Per Källvik, som är ombud på IF Metall Norra Älvsborg, säger att den hjälp man får i omställningsstödet ger både mycket mer pengar och gäller under längre tid och han råder därför medlemmarna att inte hoppa av den hjälpen i förtid för något som är sämre.

IF Metall skriver att konkurrensen bland Arbetsförmedlingens externa coacher är hård. Bara Arbetsförmedlingen i Trollhättan har 60 coacher som marknadsför sig på olika sätt och ibland ganska aggressivt.

– Vi uppfattar att Arbetsförmedlingen har en rätt så diffus kvalitetssäkring av sina konsulter, säger Per Källvik på hemsidan. I och med att coacherna dessutom är så många och ställer ut liknande löften, är det svårt för en enskild medlem att välja. Vi har heller inga råd att ge eftersom vi inte har granskat de konsulterna.