Mats Dahlberg, referent/reporter

Mats Dahlberg till vardags verksam i Örebro är bland annat alpin kommentator på Radiosporten.

När det gäller mina egna idrottsmeriter så handlar det främst om handboll snäppet under elitnivå.

Var väl med som utfyllnad på ett juniorlandslagsläger i hemstaden Örebro runt 1970, men det blev lite svårt att kombinera en elitsatsning med jobbet som sportjournalist. Först 16 år som skrivande journalist och nu inne på det 22:a på Radiosporten.

Slutade som aktiv handbollsspelare efter att ha passerat 30 och har sedan dess ägnat en stor del av fritiden åt tränarjobb. Först som handbollstränare, sedan ishockey med mina två grabbar.

En av spelarna i Elitserien är faktiskt en produkt från ett av ”mina” lag. Men sedan sex år är jag tillbaka inom handbollen och har tränat Örebro SK:s 90-tjejer med dottern, bl a. Nu coachar jag ÖSK:s utvecklingslag och gläds med vår målvakt som utsetts till bästa målvakt bland 93:orna i landet.

Om någon frågar om bästa idrottsminne så är det inte alla VM-medaljer jag upplevt som dyker upp först. Nej, att två år på raken lyckas kvala upp till en högre serie med ÖSK:s U-tjejer går utanpå det mesta.

Särskilt den gången vi åkte till en avgörande kvalmatch och hade förlorat med nio bollar hemma. Hängande skallar, förstås. Tror ni på det här? Nej. Kan ni vinna varje 10-minutersperiod i matchen med två bollar? Ja. Hur mycket är 6x2? Tolv. Vi vann med elva…

Tyvärr finns det också dåliga idrottsminnen. Mitt klart sämsta är när Ulrike Maier körde ihjäl sig i Garmisch-Partenkirchen framför ögonen på mig. Och alla minnesbilder på TV på kvällen med Maier och den 4-åriga dottern ridande på en häst sommaren innan. Jag lovar, man är inte så kaxig då.

Ändå är alpint en av mina favoritsporter. Handboll, ishockey och fotboll är andra. Men faktum är att det mesta är kul när man får uppleva framgång för någon man refererar.

Vad har du för favoritfilm, musik, bok, mat och hobby är andra frågor som alltid dyker upp när man ska berätta om sig själv. Och någon person man beundrar.

Vem jag beundrar? Min fru sedan 26 år och barnen, som stått ut med mitt jobb. Själv har jag inga bekymmer med det.

Fakta: Mats Dahlbergs journalistkarriär:
Han var tolv år gammal när han bestämde sig för att bli sportjournalist. Via en del sommarjobb under gymnasietiden på Nerikes Allehanda började han på Örebro-Kurirens sportredaktion i februari 1972, 19 år gammal. På Kuriren blev han kvar i drygt femton år varav tio som sportchef.

– Det var också där jag gjorde mina första alpina jobb, säger Mats. Åkte för A-pressens räkning på världscuptävlingar i Österrike, Jugoslavien, Italien och Frankrike redan våren 1982.

1987 började Mats på Radiosporten och från 1990 så har han jobbat som alpin reporter och bevakat flera hundra världscuptävlingar plus VM och OS.

Mejla Mats: mats.dahlberg@sr.se