Norrköping

"Greven är pjäsens stora skurk"

På lördag är det premiär för Figaros bröllop på Östgötateatern i Norrköping. Pjäsen skrevs strax innan franska revolutionen bröt ut och det märks tycker regissören Stina Ancker.
– Greven är pjäsens stora skurk och betjänten är den stora hjälten.

Pjäsen Figaros bröllop skrevs 1784 av Beaumarchais som bara några år efter urpremiären i Paris blev till en rätt så känd opera med musik av Mozart.

Figaro ska gifta sig med sin Susanna och både arbetar på ett gods där deras chef Greven har för vana att bedra sin hustru med alla unga kvinnor i hans hushåll. Och nu har Greven fått ögon på Susanna som han vill ha i säng. Men Figaro och Susanna slår sig ihop med grevinnan för att hitta på ett motdrag.

- Det är kul för det svänger, det går undan och det intrigeras. Man försöker förstöra varandras planer och det är ett statusspel och en maktkamp som pågår hela tiden, säger Jesper Barkselius som spelar Figaro.

Ju längre handlingen går desto större roll får kvinnorna i spelet mellan könen, något som regissören Stina Ancker gärna vill lyfta fram.

- Att använda sexualiteten som maktspel, kvinnorna tar över den bollen på något sätt från männen, det tycker jag är så kul, säger Stina Ancker.

Premiären är i Norrköping på lördag och den 18:e december kommer föreställningen till Linköping.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se