Politik

KD protesterar mot partibild

Visst finns det en politisk opposition i Färgelanda! Kristdemokraterna protesterar mot bilden av en kommun där inga partier styr och där det inte finns några oppositionspartier.

Sex styrande partier och inga oppositionspartier. Så beskrev folkpartisten och vikarierande kommunalrådet Kenneth Carlsson den politiska situationen i Färgelanda i en intervju i Sveriges Radio Väst i fredags.

Men Peter Johansson, ordförande för Kristdemokraterna i Färgelanda, håller inte med.

– Nej, det gör jag inte utan jag menar att kommunen styrs av Folkpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, Det är just de tre partierna som går tillsammans och fattar beslut i fullmäktige exempelvis.

Det var när Folkpartiet i våras gick samman med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet och beslutade att lägga ner skolorna i Järbo och Stigen som den borgerliga fyrpartialliansen sprack och som en ny allians uppstod, enligt Peter Johansson.

Han nämner tilläggsanslaget till Björnhuset och hyresavtalen för Björnhuset som exempel på att S, FP och V både samarbetar och styr. De tre partierna har om än knappast möjliga så ändå en majoritet i kommunfullmäktige.

Vad beror det på att varken Socialdemokraterna eller Folkpartiet själva ställer upp på bilden av en styrande majoritet?

– Det vet jag inte, men det är ju väldigt tydligt att man styr på det här sättet. Och oppositionen består av Kristdemokraterna, Centern och Moderaterna, säger Peter Johansson. Att det inte finns någon som styr Färgelanda, den uppfattningen delar jag inte.

Hur ser du framför dig att positionerna blir i kommunvalet nästa år?

– Det finns ju två val. Antingen är man nöjd med det sätt som kommunen styrs på i dag och lägger sin röst på de här tre partierna. Annars är det på oppositionen – Centern, Kristdemokraterna eller Moderaterna.

Kan du se en ny borgerlig allians där Folkpartiet ingår?

– Nej, i dag kan jag inte se det, absolut inte, säger Peter Johansson.Bosse Adriansson

bo.adriansson@sr.se
0522-67 00 55