Svängiga anekdoter från Peo

Om man har spelat bas med Charlie Norman, lett storband i hur många år som helst, sjungit i Family Four och en massa annat musikantiskt, kan det vara svårt att sålla i musikbagaget. Att välja ut bara åtta låtar att plocka upp blir nästan ångestfyllt. Det tyckte i alla fall Peo Jönis när han hälsade på i studion. Men den musik han spelade gjorde honom glad. Många var anekdoterna och minnena och till slut var han tvungen att sammanfatta ett tiotal artister och upplevelser i en enda låt.

Ärvd låt från mina föräldrar
Vill ni se en stjärna - Zarah Leander
Det här var min mammas paradnummer! Min familj var väldigt musikalisk och mamma "terroriserade" hela släkten med den här - nästan lika bra som Zarah. Inte undra på att det blev som det blev för mig ...

Min första skiva
Straight no chaser - Miles Davis & Julian Cannonball Adderley
Fick min första EP med den här låten. På den tiden var det så att halva låten var på ena sidan och halva på den andra. Jag lyssnade på den tillsammans med trumpetaren och låtskrivaren Lars Färnlöf och den öppnade mina ögon och öron för jazzen.

Just nu gillar jag
Trigger - Takida
Man kanske inte skulle tro det i första taget, men jag gillar verkligen deras kompromisslösa rocklåtar och deras goda smak att förlägga releasefest i Torpshammar. Vi tillhör ju samma kommun - Sveriges Seattle: Ånge!

Ett oförglömligt möte
Ett glas öl - Hasse & Tage
Mitt band står på Stadshotellet i Linköping 1970. In kommer Hasse & Tage och Gunnar Svensson som var på turné med 88-öresrevyn. Som tack för att de fick låna vår anläggning fick vi en platta med den här låten, som inte var släppt än. Efter fest med dem på kvällen och natten skrev vi ett arrangemang av den här låten för vårt band, med Gunnars "piano-licks". Sen dess har den här låten förföljt mig i många sammanhang.

Ett fint minne från en vän
Breaking up is hard too do - Barbro "Lill-Babs" Svensson, Satin Dolls och undertecknad
Hon är en hard working lady, kollega, fantastisk människa, Artist med stort A, X-krok och fin kamrat. Hon hade lovat att göra den här tillsammans med oss och vi lyckades skriva den i rätt tonart, anpassad efter både min baryton och hennes rökiga stämma.

En artist som har betytt mycket för mig
Fats Waller-hyllning - Charlie Norman
En unik underhållare som jag har haft den stora äran att lira med i över 20 år. Den här biten kommer från en inspelning som Sveriges Radio Västernorrland gjorde 1997 på Öbacka jazzfestival och finns inte utgiven kommersiellt på cd. Charlie var en mästare på att sätta ihop program och få saker och ting att hänga ihop. Jag har lärt mig så mycket av honom.

Ett stort ögonblick
Rosanna - TOTO
Min dotter döptes till denna låt spelad av Berndt Egerbladh på orgeln i Adolf Fredriks kyrka. Det var fantastiskt vad han kunde skapa av den här moderna klassikern.

Låt som får representera ALLA de andra
All right okay you win -  Tony Bennett & Diana Krall
Det finns så otroligt många artister och låtar som har betytt mycket och influerat mig genom åren. Den här får representera Sammy Davis, Frank Sinatra (Tony Bennett var ju Frankies favoritsångare), Ray Charles, Sarah Vaughan, Ella Fitzgerald, Norah Jones eller Peo Jönis Satin Dolls.