Reinfeldt pratade klimat med Obama

Statsminister Fredrik Reinfeldt träffade USA:s president Barack Obama i Vita huset i Washington i går. Mötet handlade framförallt om klimatpolitik.

– Jag är glad att ha statsministern här, jag uppskattar hans ledarskap i klimatfrågan, sa president Barack Obama efter det drygt halvtimmeslånga snabbinsatta mötet med Fredrik Reinfeldt.

Båda beskrev samtalet som lyckat, och sa att klimatpolitiken stått högst på agendan.

Barack Obama sa att han tror att klimatmötet i Köpenhamn kan leda fram till åtminstone en grund för ett globalt klimatavtal.

– Vi kommer inte lösa alla problem i Köpenhamn, men det kan bli ett steg på vägen, sa Obama.

Vi journalister visades snabbt ut ur det legendariska ovala rummet efter mötets slut, men Obama hann ändå svara på Ekots fråga om han kommer till Sverige.

– Jag vill komma till Sverige så snart som möjligt, sa Obama. Men något presidentbesök i december i samband med Nobelprisutdelningen blir det inte, Obama har tackat nej till den inbjudan, sa Reinfeldt efter mötet.

Senare idag ska Reinfeldt till Vita Huset igen, den här gången i egenskap av EU-ordförande, för ytterligare ett möte med Obama och med EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso.

EU väntar ju otåligt på att USA ska fatta beslut om skärpt klimatpolitik, men Obama har inte lyckats ena den amerikanska kongressen i frågan.

Det behövs mer samsyn mellan USA och EU, sa Fredrik Reinfeldt.

– Jag kommer ju med ett färskt EU-mandat, med de mest långtgående reduktionskraven i världen. Det är klart att vi undrar vad USA är berett att göra. Vi är också beredda att lyssna på att de har problem med att få igenom en del av de förslag och underlag de behöver i den amerikanska kongressen. Och om detta pratade vi, sa Reinfeldt.

Om Obama kommer till Köpenhamn utan att ha kongressen i ryggen i klimatfrågan, vad kan mötet leda till då?

– Det måste ändå vara så att det är klimatet vi måste rädda. Vi måste få ett avtal på plats som då tar hänsyn till att alla kanske inte är färdiga, och så får vi fortsätta arbeta även efter Köpenhamn, sa statsminister Fredrik Reinfeldt efter mötet med president Obama.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se