Tjeckiens författningsdomstol

Reviderat Lissabonfördrag godkändes

Uppdaterad: 15:59
Efter många år av hinder, förändringar och nej i folkomröstningar ser nu EU:s Lissabonfördrag vara på väg att godkännas. I dag beslutade Tjeckiens författningsdomstol att fördraget inte strider mot tjeckisk grundlag.

Beskedet är mer än glädjande, anser nuvarande ordförandelandet Sveriges Europaminister Cecilia Malmström.

– Ja, det är förstås väldigt roligt. Nu är det sista konstitutionella hindret avvärjt innan president Klaus kan skriva på fördraget och det hoppas vi sker snart.

När kan då fördraget börja gälla, tror du?

– Om han skriver på nu de närmaste dagarna så kan det träda i kraft den 1 december redan, säger Cecilia Malmström.

Den tjeckiske presidenten Václav Klaus måste alltså underteckna fördraget, men han har i alla fall tidigare sagt att han inte har några ytterligare krav utan är redo att skriva på fördraget i och med ett ja från den tjeckiska författningsdomstolen.

För EU:s ordförandeland Sverige betyder det att statsminister Fredrik Reinfeldt får kalla till ett nytt extra toppmöte i Bryssel om drygt en vecka.

Sverige ska då leda de svåra förhandlingarna om att utse en vald ordförande, som ska leda EU:s toppmöten. Den brittiske före detta premiärministern Tony Blair har länge varit tippad, men den senaste veckan har visat att det finns ett hårt motstånd mot honom.

Regeringscheferna ska också utse en hög representant, i praktiken en EU:s utrikesminister. Här är den brittiske utrikesministern David Milliband den mest tippade.

När detta är gjort ska EU-länderna lansera sina egna kommissionärer och det är då vi får veta vem regeringen vill göra till svensk kommissionär.

Lissabonfördraget handlar förstås om mycket mer, som att ge EU nya beslutsregler för juridiska frågor och att ge Europaparlamentet inflytande över EU:s jordbrukspolitik.

EU övergår till majortietsbeslut i juridiska frågor och straffrätt. Vetot försvinner. Det blir inte längre möjligt för ett land att ensamt stoppa ett förslag.

Att Lissabonfördraget börjar gälla är också viktigt för de länder som vill bli medlemmar. Stora länder som Tyskland och Frankrike har sagt att Lissabonfördraget är en förutsättning för att EU ska ta in nya medlemsländer.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se